top of page

Mus Czekoladowy z Raspberry MELT

  • Zdjęcie autora: Yaroslav Zinchenko
    Yaroslav Zinchenko
  • 23 paź 2024
  • 2 minut(y) czytania

Zaktualizowano: 12 lut

Rozkoszuj się dekadencką przyjemnością Musu Czekoladowego z Raspberry MELT! Ten aksamitny deser łączy bogatą kremowość czekolady z intensywną słodyczą malin, podkreśloną unikalnym aromatem Raspberry MELT. Doskonały na wyjątkowe okazje lub jako mała przyjemność dla siebie – jest lekki, a jednocześnie satysfakcjonujący, oferując owocowy akcent w każdym kęsie. Przygotujesz go zaledwie z kilku składników, a efekt zachwyci każdego!

 

Składniki:

  • 160 g gorzkiej czekolady w groszkach

  • 60 ml śmietanki kremówki

  • 1/2 miarki Raspberry MELT

  • 2 duże jajka, oddzielone

  • 50 g cukru

  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

  • 240 ml śmietanki kremówki (do wmieszania i dekoracji)

  • Świeże maliny i listki mięty do dekoracji (opcjonalnie)

 

Sposób przygotowania:


  1. Roztop czekoladę: W miseczce nadającej się do mikrofali połącz groszki czekoladowe i 60 ml śmietanki kremówki. Podgrzewaj w 30-sekundowych interwałach, mieszając pomiędzy nimi, aż czekolada się rozpuści i stanie się gładka. Odstaw do lekkiego przestygnięcia.

  2. Dodaj aromat malinowy: Do roztopionej czekolady dodaj Raspberry MELT (zgodnie z zaleceniami na opakowaniu) i dokładnie wymieszaj.

  3. Utrzyj żółtka: W osobnej misce ubij żółtka z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodaj ekstrakt waniliowy i wymieszaj.

  4. Połącz mieszanki: Stopniowo dodawaj roztopioną czekoladę do ubitych żółtek, mieszając do uzyskania gładkiej konsystencji.

  5. Ubij białka: W czystej misce ubij białka na sztywną pianę. Delikatnie wmieszaj je do czekoladowej masy w trzech porcjach, starając się zachować puszystość.

  6. Ubij śmietankę: W osobnej misce ubij śmietankę kremówkę na miękkie szczyty. Delikatnie wmieszaj do masy czekoladowej, aż całość będzie jednolita.

  7. Schładzaj: Przełóż mus do indywidualnych pucharków lub miseczek, przykryj i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, aż stężeje.

  8. Podawaj: Przed podaniem udekoruj świeżymi malinami i listkami mięty. Dla dodatkowego efektu możesz skropić musem roztopionej czekolady lub oprószyć kakao.


Mus Czekoladowy z Raspberry MELT to rajski deser, który perfekcyjnie łączy głębię czekolady z owocową świeżością malin. Idealne zwieńczenie posiłku lub elegancka uczta, która zachwyci każdego gościa!



 
 
bottom of page