top of page

Muffiny Cytrynowo-Jagodowe

  • Zdjęcie autora: Yaroslav Zinchenko
    Yaroslav Zinchenko
  • 27 paź 2024
  • 1 minut(y) czytania

Zaktualizowano: 12 lut

Rozkoszuj się pysznym połączeniem jagód i cytryny w tych lekkich i puszystych Muffinach Cytrynowo-Jagodowych! Z dodatkiem Blueberry MELT i świeżej skórki cytrynowej, te muffiny to idealna harmonia słodyczy i cytrusowej nuty. Doskonałe na śniadanie, przekąskę lub deser – nie sposób im się oprzeć!

 

Składniki:
  • 180 g mąki pszennej

  • 100 g cukru

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1/4 łyżeczki soli

  • 120 g mleka

  • 57 g roztopionego masła

  • 1 jajko

  • 2/3 miarki Blueberry MELT

  • Skórka otarta z 1 cytryny

  • 75 g świeżych lub mrożonych jagód

 

Sposób przygotowania:
  1. Rozgrzej piekarnik do 190°C i wyłóż formę do muffinów papilotkami.

  2. Wymieszaj suche składniki – w misce połącz mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.

  3. Połącz mokre składniki – w drugiej misce wymieszaj mleko, roztopione masło, jajko, Blueberry MELT (zgodnie z zaleceniami na opakowaniu) i skórkę cytrynową.

  4. Połącz obie mieszanki i delikatnie wmieszaj jagody.

  5. Napełnij foremki ciastem i piecz przez 18-20 minut, aż wykałaczka wbita w środek muffina wyjdzie sucha.

Po upieczeniu pozwól muffinom lekko ostygnąć i ciesz się ich puszystą konsystencją oraz intensywnym smakiem jagód i cytryny. Możesz podawać je na ciepło lub zachować na później – będą smakować równie pysznie o każdej porze dnia!





 
 
bottom of page