Muffiny Cytrynowo-Jagodowe
- Yaroslav Zinchenko

- 27 paź 2024
- 1 minut(y) czytania
Zaktualizowano: 12 lut
Rozkoszuj się pysznym połączeniem jagód i cytryny w tych lekkich i puszystych Muffinach Cytrynowo-Jagodowych! Z dodatkiem Blueberry MELT i świeżej skórki cytrynowej, te muffiny to idealna harmonia słodyczy i cytrusowej nuty. Doskonałe na śniadanie, przekąskę lub deser – nie sposób im się oprzeć!
Składniki:
180 g mąki pszennej
100 g cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
120 g mleka
57 g roztopionego masła
1 jajko
2/3 miarki Blueberry MELT
Skórka otarta z 1 cytryny
75 g świeżych lub mrożonych jagód
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 190°C i wyłóż formę do muffinów papilotkami.
Wymieszaj suche składniki – w misce połącz mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
Połącz mokre składniki – w drugiej misce wymieszaj mleko, roztopione masło, jajko, Blueberry MELT (zgodnie z zaleceniami na opakowaniu) i skórkę cytrynową.
Połącz obie mieszanki i delikatnie wmieszaj jagody.
Napełnij foremki ciastem i piecz przez 18-20 minut, aż wykałaczka wbita w środek muffina wyjdzie sucha.
Po upieczeniu pozwól muffinom lekko ostygnąć i ciesz się ich puszystą konsystencją oraz intensywnym smakiem jagód i cytryny. Możesz podawać je na ciepło lub zachować na później – będą smakować równie pysznie o każdej porze dnia!



